e-Mutabakatın Hukuki Geçerliliği

15.05.2018 16:25:44  -  Erhan Cengiz  -  e-Mutabakat

Elektronik mutabakat ’ın hukuki geçerliliği konusu ile ilgili geçerli tüm kanunları aşağıda görebilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın dahi tebligatlarını 01.01.2016 dan itibaren tüm şirketlere elektronik olarak yapmaya başlamış olması ve mükelleflerini bu tebligatların doğuracağı cezai müeyyidelerden sorumlu tutması, E-fatura, E-defter ve E-arşiv ’in ardından E-tebligat ’ın devlet nezdinde dahi ne kadar kabul gördüğünü ortaya koymaktadır. 

Tüm bu kanunları, piyasadaki teammülleri, işin doğasını ve mesleki gereksinimleri birlikte düşündüğümüzde E-mutabakat olarak konuya ilişkin mütalaamız şu şekildedir. 

- Mevcut yasalara göre; iş ortaklarınızla bakiyenizi itiraza mahal bırakmayacak şekilde netleştirebileceğiniz en kesin yöntem bono düzenlenmesidir. Bono; Çek, Senet ya da Poliçe demektir. Bunun dışında düzenlenecek her türlü belge dava aşamasında bilirkişi ve hakim tarafından yardımcı delil olarak değerlendirilir.

- Bir bilirkişi borca ya da alacağa itiraz halinde incelemeye gittiği şirkette öncelikle defterlerdeki muhasebe kayıtları ile, bu kayıtlara ilişkin faturaları tespit eder. Gerek halinde sipariş ya da satın alma formlarına da bakılabilir. Mutabakat formu yardımcı delil olarak dosyaya girebilir.

- Yardımcı delil dahi olsa; formun geçerliliği; ıslak kaşe imzalı olmasına, huzurda imzalanmış olmasına ve imzalayanın sirkülerdeki yetkisine bağlıdır lakin ülkemizdeki pratiğe bakıldığında kaşe imzalı mutabakat formları çoğunlukla bu şartlardan oldukça uzaktır.

Bu bakımdan e-Mutabakat yoluyla alınan bir mutabakat teyidinin, faks üzerinden alınacak bir teyide göre herhangi bir dezavantajı yoktur, E-mutabakat ’ın ispatı loglanan IP, onaylayan kişi bilgileri ve zaman mührü sayesinde faksa göre daha kolaydır.

Kaldı ki; bu şekilde bir mutabakat formunu yüzlerce hatta binlerce mutabakat yapılacak iş ortağından düzenli aralıklarla (aylık ya da 3 ayda 1) temin edebilmek neredeyse imkansızdır.

- E-mutabakat, geleneksel yöntemin o haliyle dahi sürdürülememesi nedeniyle bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Burada esas hedef iyiniyet çerçevesinde dahi olsa mutabakatların sürdürülebilecek olmasıdır. Bakiyelerde mutabık kalındığında, sürümcemede kalmayan bakiyeler kolaylıkla tahsilata ya da çeke senede bonoya dönüşebilecektir. Bununla birlikte KEP ve e-İmza üzerinden onay alınacak bir e-Mutabakat daha kati bir sonuç sağlayabilir, E-mutabakat Bilişim A.Ş.’nin mevcut altyapısı bu 2 özelliği de destekler durumdadır. Her ne kadar şirketlerin KEP ve e-İmza konusunda ne kadar imtinalı davrandıkları ortada olsa da; en büyük 50 ya da 100 tedarikçi için bu süreç rahatlıkla kurgulanıp yürütülebilir. Ayrıca Nisan ayında kullanıma girecek olan Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin zaman mührü ile elektronik ortamda alınan yanıtları tevsik etme imkanına da kavuşmuş olacağız.

- Öte yandan müşteri ya da tedarikçi kartları sisteme tanımlanırken iş ortaklarından temin edilen resmi belgelerin yanına mutabakat email adreslerini yazılı ve kaşe-imzalı olarak kendilerinden alıp dosyalamak, sonra da E-mutabakat esnasında bu mail adresini kullanmak diğer önemli bir artı olacaktır.

- Yukarıdaki gelişmelerin hayata geçirilebilmesi için mutabakatı yürüten ve yöneten kişilerin zamana ihtiyaçları vardır ve E-mutabakat sizlere bu zamanı daha ilk günden sağlayacaktır.

A.TÜRK TİCARET KANUNUNDA BAKİYENİN BELİRLENMESİ VE HESAP MUTABAKATI

MADDE 18-

(3) Tacirler arasında, diğer tarafı temerrüde düşürmeye, sözleşmeyi feshe, sözleşmeden dönmeye ilişkin ihbarlar veya ihtarlar noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılır.


MADDE 94-

III – Bakiye

 

(1) Sözleşme veya ticari teamül uyarınca, belirli hesap devreleri sonunda devre hesabı kapatılır ve alacak ile borç kalemleri arasındaki fark belirlenir.

 

(2)Hesap devresi hakkında sözleşme veya ticari teamül yoksa, her takvim yılının son günü taraflarca hesabın kapatılması günü olarak kabul edilmiş sayılır. Saptanan artan tutarı gösteren cetveli alan taraf, aldığı tarihten itibaren bir ay içinde, noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza içeren bir yazıyla itirazda bulunmamışsa, bakiyeyi kabul etmiş sayılır.


MADDE 1525-

II – Beyanlar, belgeler ve senetler

 

MADDE 1525- (1) Tarafların açıkça anlaşmaları ve 18 inci maddenin üçüncü fıkrası saklı kalmak şartıyla, ihbarlar, ihtarlar, itirazlar ve benzeri beyanlar; fatura, teyit mektubu, iştirak taahhütnamesi, toplantı çağrıları ve bu hüküm uyarınca yapılan elektronik gönderme ve elektronik saklama sözleşmesi, elektronik ortamda düzenlenebilir, yollanabilir, itiraza uğrayabilir ve kabul edilmişse hüküm ifade eder.

 

(2) Kayıtlı elektronik posta sistemine, bu sistemle yapılacak işlemler ile bunların sonuçlarına, kayıtlı posta adresine sahip gerçek kişilere, işletmelere ve şirketlere, kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcılarının hak ve yükümlülüklerine, yetkilendirilmelerine ve denetlenmelerine ilişkin usul ve esaslar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından bir yönetmelikle düzenlenir. Yönetmelik bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren beş ay içinde yayımlanır.


KEP (KAYITLI ELEKTRONİK POSTA) UYGULAMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA


Elektronik Tebligat sistemi, vergi kanunlarının uygulanmasına yöneliktir. Vergi dairelerinin mükelleflere yapacağı tebligatlar bu sistem ile elektronik olarak yapılacaktır.


KEP uygulaması ise, Tebligat Kanunu ve başta Türk Ticaret Kanunu olmak üzere vergi hukuku dışındaki işlemler için kullanılır. KEP uygulamasının Elektronik Tebligat uygulaması ile bir ilişkisi yoktur. Kayıtlı Elektronik Postası olan mükelleflerin, vergi ile ilgili tebligatları alabilmeleri Elektronik Tebligat parola ve şifresi olmasına bağlıdır.


E-Tebligat Nedir?


Elektronik Tebligat, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hükümlerine göre tebliği gereken belgelerin, E-Tebligat sistemi ile mükelleflerin elektronik adreslerine tebliğ edilmesidir. Bu tebliğ fiziki ortamda yapılan tebligat ile aynı sonucu doğurmaktadır.


E-Tebligat Ne Zaman Başladı?


E-Tebligat uygulaması 1 Nisan 2016 (29/12/2015 tarihli ve 29577 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 467 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile söz konusu tarih değiştirilmiştir.) tarihinden itibaren başlayacaktır. Ancak, bu tarihten önce E-Tebligat sistemini kullanmak için bildirimde bulunan mükelleflerimize 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren elektronik tebligat yapılabilecektir.


E-Tebligat Başvurusunu Kimler Yapabilir?


E-Tebligat başvurusunu, mükelleflerimiz, bizzat kendisi veya kanuni temsilcisi aracılığıyla yapabileceği gibi E-Tebligat ile ilgili işlemleri yapmak üzere özel yetki içeren noterden alınmış vekâletnameyle vekili aracılığı ile de yapılabilir.


E-Tebligat Yapıldığından Nasıl Haberdar Olurum?


E-Tebligat başvurusu yapıldığında ve E-Tebligat gönderildiğinde Elektronik Tebligat Talep Bildiriminde belirtilen telefon numarasına SMS yoluyla ve/veya bildirilen e-posta adresine mail yolu ile bilgilendirme yapılır.


E-Tebligat Sisteminde Hangi Bilgilere Ulaşabilirim?


E- Tebligat sisteminde, Başkanlığımızca düzenlenerek gönderilen belgeler ile bu belgelere ait gönderim tarihi, tebliğ tarihi gibi bilgilere ulaşılabilir.


E-Tebligat Sistemi ile Gönderilen Belgeler Ne Zaman Tebliğ Edilmiş Sayılır?


E-Tebligat sistemi ile gönderilen belgeler, mükellefin elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda tebliğ edilmiş sayılır ve ayrıca posta yoluyla tebligat yapılmaz.


E-Tebligat Bildirimindeki Bilgilerimi Değiştirebilir miyim?


Mükelleflerimiz https://intvrg.gib.gov.tr internet adresine giriş yaparak daha önce bildirim ile bildirdikleri elektronik ortamdaki mevcut bilgilerini güncelleyebilirler.


E-Tebligat Sisteminden Çıkabilir miyim?


Zorunlu veya ihtiyari olarak elektronik tebligat sistemine dahil olan mükelleflerimiz zorunlu olmadıkça sistemden çıkmaları mümkün değildir. Bu zorunluluk halleri; ölüm, gaiplik veya tüzel kişililerde ticaret sicil kaydının (nevi değişikliği ve birleşme halleri dahil) silinmesi gibi hallerdir.


E-Tebligat Sistemine Dahil Olmamanın Cezai Müeyyidesi Var mıdır?

E-Tebligat sistemine dahil olmak zorunda olan mükelleflerimiz, süresinde bildirimde bulunmaz ise Vergi Usul Kanununun Mükerrer 355. maddesi uyarınca özel usulsüzlük cezası ile cezalandırılır. Bu mükelleflerimize re'sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi tebliğ edilerek E-Tebligat gönderimi başlatılır.

E-Tebligat Sisteminin Faydaları Nelerdir?


- Bilgi güvenliğini ve kişisel verilerin korunmasını sağlar.

- Hizmet kalitesini arttırır.

- Belgenin içeriğinin başkaları tarafından değiştirilemeyeceğini garanti eder, güvenilirdir.

- Fiziki ortamda haftalarca süren tebligat işlemi, elektronik tebligat sistemi ile saniyeler içinde gerçekleştirilir.

- Elektronik tebligat sisteminde, tebligatın ne zaman yapıldığını, gönderen kurumun ve alıcının kim olduğunu, gönderilen tebligatın ve eklerinin ne olduğunu, görüntülenebildiği için herhangi bir ihtilafa yer bırakmaz.  

- Fiziki ortamda yapılan tebligatlar ücretli iken E-Tebligat ile yapılan tebligatlarda herhangi bir masraf bulunmadığından bütçeye katkı sağlar.

- E-Tebligat sistemiyle yapılan tebligatlar, kâğıt, zaman ve enerji tasarrufu sağladığı için doğanın, yeşilin ve insanlığın en büyük dostudur.